Vermoeidheid

Vermoeidheid

18 oktober 2024
 door Anna
Anna

Anna (58) is een hormoonspecialist in het westen van het land. Zij ziet al bijna tien jaar vrouwen met typische en atypische verschijnselen van de overgang. Op deze pagina vertelt zij meer over verschillende onderwerpen gerelateerd aan de overgang en de hormonale verschijnselen die daarmee gepaard kunnen gaan.

Melinda (51) komt vandaag voor het eerst bij mij. Voordat ze is gaan zitten, hoor ik haar al twee keer flink zuchten en als ze eenmaal zit volgt een derde zucht waarbij haar lippen zelfs geluid maken. “Al een druk programma achter de rug?” vraag ik. “Nee”, zegt Melinda; “Ik ben zo verschrikkelijk moe. Alles wat ik doe, voelt zo overweldigend. Ik slaap goed, er zijn geen problemen thuis of op het werk en het enige wat ik dan denk is: ‘dan moet het wel de overgang zijn’.”

Voordat ik met de vragen op de intakelijst begin, vraag ik Melinda wat ze van mij verwacht. Dat antwoord is kort, maar krachtig; de vermoeidheid oplossen. De intake geeft mij al genoeg aanknopingspunten. Ze heeft een druk leven en is in een jaar tijd bijna tien kilo aangekomen. Ook bespreken we uitgebreid haar eetgewoontes en al snel kom ik tot de conclusie dat daar iets te winnen valt. Maar voordat ik over ga tot het geven van advies, wil ik eerst met Melinda de redenen van vermoeidheid bespreken, zodat we samen kunnen bepalen wat herkenbaar is voor haar.

Redenen vermoeidheid

Voor vermoeidheid en lusteloosheid kunnen echt heel veel verschillende oorzaken zijn. Het kan komen door een depressie, mentale klachten of een burn-out. Ook het karakter en levenswijze kunnen meespelen, bijvoorbeeld wanneer je druk bent, hoge eisen aan alles stelt, controle wil houden, veel piekert en last hebt van perfectionisme. Daarbij vraagt deze tijd om zoveel planning en organisatie. Hoe zorg je ervoor dat alles soepel verloopt met werk, de hypotheek, school en kinderen? Rond de overgangsjaren kan er ook sprake zijn van meer medische problemen, zoals diabetes en een trager werkende schildklier.

Terwijl ik mogelijke oorzaken benoem, zie ik Melinda verwoed nee schudden. Ze is wel druk en erg perfectionistisch, maar de rest herkent ze niet. “Vermoeidheid is een teken dat er iets ‘niet goed gaat’ in je lichaam”, vervolg ik. 

Voor de hand liggende oorzaken zijn slecht slapen door langdurige stress omdat je voor je gevoel al die ballen hoog moet houden. Ook kan het komen door een infectie, door voedselallergieën of -intoleranties. Verder kan er sprake zijn van een vitamine D of B12 tekort of kan het een metabole oorzaak hebben.

Wat kan je zelf doen om vermoeidheid tijdens de overgang te verminderen? Je vindt meer tips en informatie over vermoeidheid op onze website.

Vermoeidheid door metabole oorzaken

Je voelt je constant vermoeid, hebt een duf gevoel in je hoofd en bent de hele dag slaperig. Vooral na een maaltijd kan dat zomaar opkomen, denk maar eens aan je middagdip na een zware lunch. Dit is vaak een gevolg van te veel glucose en koolhydraten, bijvoorbeeld in brood en te weinig bewegen.

Andere kenmerken zijn dat je gaat trillen, licht wordt in het hoofd en soms zelfs duizelig bent als je een maaltijd overslaat. Ook kunnen er mentale problemen ontstaan, waardoor je je slecht kan concentreren. Het geheugen laat het soms afweten, de coördinatie vermindert en lukt minder goed om onder druk te kunnen presteren. Op dit moment is er veel aandacht voor diabetes type 2, wat wordt veroorzaakt door overgewicht en te weinig bewegen. In het voorstadium van diabetes type 2 hebben vrouwen vaak last van vermoeidheid onder andere dankzij die metabole oorzaken, maar dat wordt nog weleens over het hoofd gezien.

Tijdens mijn uitleg over de metabole vermoeidheid zie ik dat Melinda meteen weer rechtop gaat zitten. “Dat herken ik heel erg", roept ze meteen uit: “ 's Middags na de lunch kan ik, voor mijn gevoel, zo achter mijn bureau in slaap vallen. En ga ik te laat lunchen, dan word ik inderdaad trillerig en voel ik mij licht in het hoofd.”

Wat kan je zelf doen tegen vermoeidheid?

Er zijn zoveel kleine dingen die vermoeidheid kunnen verminderen. Kom van de bank af en ga wandelen in de natuur. Wissel inspanning af met ontspanning en maak je hoofd leeg. Plan een meditatief moment en concentreer je op de ademhaling. Drink voldoende water en kruidenthee om afvalstoffen optimaal af te voeren en laat de koffie en alcohol wat vaker staan. Zorg voor een fijn bed, ga op tijd slapen en kies voor een regelmatig slaapritme. Plan niet te veel en leer om ‘nee’ te zeggen, want ook van heel veel leuke dingen word je moe. Eet gezond en kies voor voedingsmiddelen met voldoende vitaminen, mineralen, vezels en weinig suiker, want de spijsvertering is van grote invloed op je energieniveau. Kortom; keuze genoeg! Begin met datgene wat binnen je mogelijkheden past en dat is meer dan je denkt.

We spreken af dat Melinda haar bloed laat controleren op afwijkingen en/of er tekorten zijn van essentiële voedingsstoffen zoals IJzer, Vitamine D, Foliumzuur (B11) en Vitamine B12. Verder raad ik haar aan om een dagboek bij te houden met de momenten waarop zij wat eet en de momenten dat ze moe is. Na het maken van een nieuwe afspraak geeft Belinda aan dat zij voldoende aanknopingspunten ziet om mee te starten.

We nemen met een hand afscheid van elkaar en ik zie een meer strijdvaardige Melinda. Ik geef haar een knipoog en zeg: “Zet hem op, schouders recht en borsten naar voren, we gaan er voor.”

Hop for Her Balance bij vermoeidheid

Gevoed door de opgedane kennis en ervaring met Hop for Her Classic heeft Herbal Wellness een nieuw preparaat ontwikkeld voor vrouwen in de overgang: Hop for Her Balance.