De overgang op de werkvloer

De overgang op de werkvloer

25 maart 2025
 door Anna

Tegenover mij zit Mieke (41), directeur van een grote zorginstelling. “Zelf merk ik nog weinig van de overgang,” vertelt ze, "maar veel van mijn zorgmedewerkers wel. "Ik wil graag weten wat ik voor hen, als werkgever, kan doen.” Ik ben blij dat Mieke mijn hulp heeft ingeroepen en ik denk graag met haar mee. Sterker nog, ik zou willen dat meer bedrijven bezig zouden zijn met de overgang op de werkvloer.

Uit onderzoek is gebleken dat vrouwelijke hormonen vaak een oorzaak zijn van ziekteverzuim bij vrouwen. Daarbij wordt altijd als eerste aan een zwangerschap gedacht en dat is logisch. Ongeveer 36% van de zwangere vrouwen verzuimt tijdens de zwangerschap en gemiddeld komt dat neer op 52 dagen per kwartaal, terwijl niet-zwangere medewerkers gemiddeld 17 dagen verzuimen. Vanwege menstruatieklachten, zoals migraine en hevig menstruatieverlies, is er een gemiddeld verzuim van 4,2 dagen ten opzichte van 2,7 dagen per kwartaal.

De invloed van de overgang op dit verzuim is nog veel hoger, alleen wordt dit lang niet altijd zo herkend. Op dit moment zijn bijna twee miljoen werkende Nederlandse vrouwen, tussen de pakweg 40 en 60 jaar, in de overgang en ongeveer 80% van de vrouwen krijgt in meer of mindere mate te maken met overgangssymptomen. Ongeveer 34% van de werkende vrouwen in deze leeftijdscategorie, valt regelmatig uit vanwege leeftijdsgebonden en niet-medische verschijnselen, zoals opvliegers en heftige menstruaties. Maar bij veel atypische overgangssymptomen als slecht slapen, hoofdpijn en neerslachtigheid wordt er vaak niet aan de overgang gedacht en is er bij sommige vrouwen zelfs sprake van een misdiagnose, zoals een burn-out of een depressie.

Mieke luistert geïnteresseerd: “Dus de burn-out van vrouwen in die leeftijdsgroep kan worden veroorzaakt door de overgang?" “Dat zou zeker kunnen,” antwoord ik meteen.

Als je door een hormonale disbalans last hebt van opvliegers en nachtzweten, moeten vrouwen soms wel drie keer per nacht zichzelf en het bed verschonen. Door het slaaptekort en de vermoeidheid ontstaat er meer stress. Er komt weinig werk uit hun handen, terwijl er thuis en op het werk van ze verwacht wordt, dat ze alle ballen hoog houden. Dan zie je in de praktijk dat mentale problemen opspelen dankzij de overgang, maar dat er eerder aan de diagnose depressie of burn-out wordt gedacht. En dat vraagt om een heel ander behandeltraject.

“Maar wat kan ik dan voor mijn medewerkers doen?" vraagt Mieke: "Want de overgang is niet te voorkomen." "De oplossing zit vooral in het voorlichten van werknemers over de overgang", leg ik uit.

Vrouwen zullen sneller de atypische overgangssymptomen herkennen en ook voor het management is het belangrijk dat de overgang op de werkvloer herkend en erkend wordt. Het is vaak lastig voor vrouwen om over de overgang te praten, laat staan om het bespreekbaar te maken met de manager. Terwijl dat juist zo belangrijk is! Te hoge temperaturen op de werkvloer, kapotte toiletten, te veel werkdruk en te weinig pauzes zijn relatief makkelijk op te lossen en je helpt de vrouwen er echt mee. Je voorkomt verzuim door goede en praktische voorlichting, acceptatie en de juiste behandeling. Regelmatige inloopspreekuren op het werk voorkomen uitval en zorgen voor een snelle behandeling. 

Zorgverzekeraars en het UWV denken in veel regio’s graag mee. Verder zijn er verschillende overgangsconsulenten die kunnen helpen bij consulten, workshops en inloopspreekuren. Dit vraagt om een kleine investering van tijd en geld, maar de impact van de overgang is groot. Het heeft invloed op het rooster van het personeel, het verlagen van de werkdruk en het kan een bedrijf veel geld kosten. Vergeet niet dat iedere vrouw in de overgang komt en dat deze periode gemiddeld zo’n zeven tot tien jaar duurt. 

Tijdens het consult heeft Mieke flink meegeschreven en ze rondt haar aantekeningen af met een to do. Ze gaat kijken naar de cijfers over de overgang in haar bedrijf. Ze is benieuwd hoeveel vrouwen in die leeftijdscategorie ziek thuis zijn en wat dat financieel voor het bedrijf betekent. “Maar dat is niet het belangrijkste hoor”, sluit ze ons gesprek af, “het gaat mij echt om mijn werkneemsters."

Hop for her balance biedt natuurlijke ondersteuning bij stemmingswisselingen.

Gevoed door de opgedane kennis en ervaring met Hop for Her Classic heeft Herbal Wellness een nieuw preparaat ontwikkeld voor vrouwen in de overgang: Hop for Her Balance.